sâmbătă, 30 martie 2013

Supă cu 10 legume

Știți deja că sunt o mamă fericită: am doi copii minunați și în plus adoră legumele. Dacă ar fi după ei, ar mânca numai legume. Ieri am făcut această supă. Am făcut o oală mare pentru că eram multe persoane, așa că o să postez rețeta pentru cam 10 porții, cred că și mai multe. Voi puteți adapta rețeta în funcție de câte persoane sunteți.


Ingrediente:

1/2 ceapă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 felie de țelină, 1/2 ardei gras, 1/2 varză mică, 1/4 conopidă, 3 cartofi, 1 mână de fasole verde, 1/2 conservă de roșii, 1 mână de orez, 1 lingură sare, 5 litri apă, verdeață, ulei

Preparare:

Am curățat toate legumele și le-am spălat. Am avut conopida și ardeiul la congelator. Am tăiat toate legumele mărunt. Am călit morcovul, pătrunjelul, ceapa, țelina și ardeiul. Am adăugat apa, conopida, varza, fasolea și cartofii, dar și sarea. Am lăsat la fiert, iar când legumele au fost fierte, am adăugat orezul și roșiile. Când au fost toate fierte am gustat de sare, am adăugat borșul și verdeața.
A fost delicioasă. Sper să vă placă.

luni, 25 martie 2013

Salată de icre cu ceapă

 Astăzi, în calendarul Ortodox se sărbătorește Buna Vestire, adică momentul în cate Maica Domnului a primit vestea Zămislirii Mântuitorului Iisus Hristos. În timp ce se ruga în templu, Sfânta Fecioară a primit vizita Arhanghelului Gavril care a înștiințat-o despre voia lui Dumnezeu despre întruparea Fiului Său. Maria a primit smerită decizia de a purta în pântece Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
Această Sfântă sărbătoare este un Praznic Împărătesc, un moment de bucurie, de aceea Biserica a rânduit ca în această zi să se facă dezlegare (adică să se de-a voie) la mâncarea cu pește și produse din pește precum sunt icrele.
ioanadreghiciu.blogspot.ro
Astăzi o să vă arăt cum fac eu salata de icre. La noi e foarte apreciată și sper să vă placă și vouă.

 Ingrediente: 

1 cutie cu icre nepreparate
1 franzelă mică (aproximativ 250 grame)
1 ceapă mică
250-300 ml ulei
1/2 lămâie
Sare

Preparare:

Se toarnă icrele într-un castron încăpător, pentru că o să iasă multă salată.
Se adaugă sucul de la lămâie și se amestecă. Apoi se pune uleiul pe rând, ca pentru maioneză.
Se pune franzela la înmuiat în apă, se stoarce și se adaugă pe rând, alternând cu uleiul.
 Și se amestecă, cu grijă și temeinic, de preferință de un băiat harnic.
 Se rade ceapa pe răzătoarea mică, se gustă dacă mai e nevoie de sare și se servește după preferință.


sâmbătă, 23 martie 2013

Mâncare de linte

O nouă rețetă de post. Nouă ne place foarte mult. În plus, e foarte hrănitoare în timpul postului, are foarte multe proteine, dar și multe alte substanțe nutritive.

Ingrediente:

200 grame linte uscată
1 ceapă
1 morcov
1 bucată țelină
2-3 linguri pastă de bulion
1 frunză de dafin
sare piper ulei

Preparare:

Se spală lintea în 2 ape și se lasă la înmuiat pentru minim 2 ore. Se călește ceapa, se pune morcovul tăiat cuburi mici și țelina tăiată la fel (eu cumpăr o țelină mare și tai de acolo câte o felie sau cât am nevoie, de aceea spun doar câte o bucată de țelină). Se călesc împreună puțin, se adaugă lintea, frunza de dafin, sare și piper, se acoperă cu apă și se lasă la fiert. Când e fiartă, se adaugă bulionul și se lasă să scadă. 
Se poate servi caldă sau rece, întinsă pe pâine sau cum vreți voi.

22 martie 2013

Ieri dimineață când am deschis ochii nu mi-a venit a crede: ningea. Dar ningea ce în ianuarie. A fost bucuria copiilor.
Vouă vă vine să credeți că e martie?

 Gabriel se grăbea să meargă cu șurubelnița la treabă.
 Săracii ghiocei, i-a acoperit zăpada.




joi, 21 martie 2013

Dovlecei marinați cu verdeață și usturoi

Vă spuneam că acum o să postez doar rețete de post. Iată o rețetă făcută acum:

Ingrediente:

3 dovlecei
1 căpățână mică de usturoi
1 legătură pătrunjel
4-5 frunze busuioc
1 ceapă mică
2-3 linguri făină
 sare
ulei pentru prăjit

Preparare:

Se spală dovleceii și se taie felii de un centimetru grosime.
Se presară cu sare, se dau prin făină și se prăjesc în uleiul încins.
Într-un bol, se zdrobește usturoiul, se bune ceapa tăiată cuburi mici, sare, verdeața și apă.

Se scot dovleceii și se pun în această marinată.

luni, 18 martie 2013

Începutul postului

 sursa



Astăzi începe Postul Mare. Este o perioadă de șapte săptămâni în care încercăm să fim mai buni, în care ne rugăm mai mult, dar și postim.
Ce înseamnă postul? Cu siguranță, mulți dintre voi știți deja că a ține post înseamnă a nu mânca alimente de origine animală: lapte și produse lactate, precum și orice aliment care conține produse lactate, dar și ouă, carne, pește.
Mai ales în post încercăm să fim mai răbdători, să ne rugăm mai mult, să mergem la biserică, dar mai ales ne spovedim și ne împărtășim cu Sfintele Taine.
Cu siguranță ați pățit și voi să vă aflați în vizită și să se servească mâncare cu carne, atunci când era post. Îndemnul gazdei este: ia și mănâncă pentru că e păcat să îți fie poftă și să nu mănânci. Nimic mai neadevărat. Postim cu adevărat atunci când rezistăm oricărei ispite.
Ce spuneți de expresia: Nu-i păcat ce mănânci, ci ceea ce vorbești? Iată încă un motiv pentru a nu posti. De ce să nu încercăm să ne punem frâu cuvintelor spuse, dar și alimentelor ingerate. Atunci vom ajunge la finalul postului mulțumiți.

Citeam cu câteva zile în urmă, ceea ce spunea un Părinte atunci când îndemna oamenii să postească : Să încercăm să lăsăm animalele în pace! Așadar să încercăm și noi să lăsăm animalele în pace. Să nu mai consumăm carne, ouă și produse lactate, dar să ne ocupăm și de latura duhovnicească.
Vă doresc să aveți un post ușor, iar eu o să încerc să vă împărtășesc din rețetele de post pe care le încerc.

duminică, 17 martie 2013

Despre pasiuni și nu numai

Toți cunoscuții mei știu că una dintre cele mai mari pasiuni ale mele este gătitul. La fel de mult îmi place să citesc. Soțul meu râde deseori de mine că citesc în timp ce gătesc. Dacă am o carte interesantă nu o pot lăsa din mână, dar mai trebuie să și mâncăm așa că îmbin utilul cu plăcutul. Citesc oricând am timp și mi-aș dori să am mai mult timp pentru citit.
Din moment ce îmi place să gătesc, am și o mulțime de cărți de bucate. Sunt foarte practice, iei cartea, o deschizi și e gata. Mai ales că nu pot avea calculatorul în bucătărie, iar când am nevoie de o rețetă de pe net trebuie să o scriu pe hârtie și să o iau cu mine în bucătărie... De aceea prefer cărțile de bucate. Sunt foarte practice, cu multe rețete și le pot avea la îndemână ori de câte ori am nevoie. A da, unde mai pui că mai pică și netul de câte ori ai mai mare nevoie. 
Prima mea carte de bucate, din care am învățat să gătesc, era a doamnei Silvia Jurcovan. Săraca de ea se vede cât e de folosită și nu arată foarte bine în momentul de față. Apoi am primit tot felul de cărți de bucate, iar anul trecut am primit de la soțul meu, cartea de bucate a Sandei Marin, apărută împreună cu ziarul Gazeta sporturilor.
Am o carte foarte veche și arată destul de rău, o foloseam când eram mică, și nu pentru gătit, așa că îmi cer scuze pentru aspect, dar vreau să v-o arăt pentru că îmi e foarte dragă. Nu mai are coperți, e mică, dar cu niște poze și desene minunate. ia priviți:


Din păcate nu mi-au ieșit foarte clare pozele, dar cartea e minunată.
Cum să nu adori cărțile de bucate? Sunt așa minunate, și mai ales sunt ceva ce putem atinge. Oricât de important a devenit internatul, în lumea aceasta nebună, avem nevoie de ceva care că ne mențină ancorați în realitate. Pentru mine, cărțile sunt cele ce mă duc în altă lume, dar și mă aduc cu picioarele pe pământ.
De curând, Gabi de la Bucătăreli la borcan a lansat o provocare-concurs: De ce carte dacă avem blog?, sponsorizat de Book Expres.
Am decis să mă înscriu și eu în concurs. Sper să îmi fiți alături și să mă votați.
Vouă vă plac cărțile de bucate.

Plăcintă cu ton

 Am văzut această rețetă cu ceva timp în urmă la o emisiune culinară. Nu e neapărat o plăcintă, pentru că  nu are aluat de plăcintă, ci e făcută cu macaroane.Mi-a plăcut cum arăta și, pentru că suntem în săptămâna brânzei, m-am gândit să o fac. Reacția băieților ei când au auzit de plăcintă cu pește a fost una neplăcută. Spuneau să las săracul pește în pace și să-l mâncăm singur, nu în plăcintă, iar când a fost gata, nu se puteau opri din mâncat, mai ales că mirosea minunat în bucătărie.

 Ingrediente:

 200 grame macaroane (am folosit spirale), 2-3 linguri unt (sau ulei), 2-3 linguri făină, 350 ml lapte fierbinte, 5-6 linguri brânză rasă, 1 conservă de ton în ulei (de 185 grame), 2-3 linguri pesmet, sare.
Preparare:
Se pun macaroanele la fiert în apă cu sare și între timp se face un sos alb: se topește untul, se adaugă făina, se lasă puțin pe foc, iar apoi se pune laptele. Se lasă pe foc până se îngroașe. În sosul alb se pun 4 linguri de brânză și tonul scurs de ulei. Când sunt fierte macaroanele, se scurg și se adaugă la sos. Se pune într-o tavă termorezistentă,iar deasupra se pune pesmetul și restul de brânză. Se da la cuptor până se rumenește deasupra.
Începând de săptămâna viitoare o să postez doar rețete de post.

luni, 11 martie 2013

Tort de ciocolată cu nucă

Când e vorba de vreo ocazie specială, de exemplu aniversări, cum s-a întâmplat ieri (a fost ziua soțiorașului meu), alegerea unanimă este tortul de ciocolată. Iar dacă are nuci, e și mai bine. Așa s-a născut această minunăție. Blatul e cu nuci și stafide, iar crema e cu ciocolată și unt.

Ingrediente:

Pentru blat: 3 ouă, 2 căni de făină, 1/2 cană de zahăr, 1 cană de lapte, 1/2 cană ulei, praf de copt, vanilie, 1 cana nuci prăjite și tăiate, 1/2 cană stafide, 2 linguri cafea solubilă.
Pentru cremă: 150g ciocolată cu lapte, 1 gălbenuș, 5-6 linguri de lapte fierbinte, 200g unt moale.
Pentru glazură: 150 grame ciocolată cu lapte,  50 grame ciocolată albă, 5-6 linguri lapte fierbinte.

Preparare:

Pentru blat:  Se bat ouăle, eu am folosit telul, pentru că nu e nevoie să le batem mult, dar se poate folosi și mixerul. Se adaugă zahărul, uleiul, amestecând să se încorporeze bine, laptele, vanilia, iar la urmă făina amestecată cu praful de copt apoi se pune nuca și stafidele. Se coace până trece testul cu scobitoarea. 
Pentru cremă:  Se topește ciocolata la bain-marin, se adaugă laptele fierbinte și gălbenușul. Se lasă puțin la răcit până ajunge la temperatura degetului, iar apoi se adaugă treptat untul, câte un cub pe rând, până se face o cremă pufoasă.
Se taie blatul în trei, se pune crema, iar deasupra se pune glazura.
Pentru glazură: Se topește ciocolata la bain-marin, se adaugă laptele fierbinte. Se face la fel pentru ambele feluri de ciocolată. Se pune ciocolata cu lapte, se învelește tortul cu ea, iar cu ciocolata albă se fac câteva linii. Cu o scobitoare se fac linii pentru un aspect marmorat.


Eu am dublat cantitățile și am făcut un tort de 4 kilograme. Îmi pare rău că nu am apucat să fac poză la o felie, dar s-a terminat foarte repede.
P.S. La mulți ani pentru soțiorașul meu!

sâmbătă, 9 martie 2013

Cupcakes cu iaurt și vanilie și o mică surpriză

 Ce faci când ai doi copii care strigă toată ziua după tine: „Mami tort”? Ei bine, faci aceste minunate cupcakes:


Ingrediente:

Pentru aluat: 2 căni cu făină, 3 ouă, 1/2 cană ulei, 1/2 cană lapte, 1/2 cană zahăr, 1 linguriță esență de vanilie, 1 linguriță praf de copt.
Pentru crema de iaurt: 3 căni iaurt, 2 linguri miere, 1 linguriță vanilie.
Suplimentar: dulceață de căpșuni.

Preparare:

Pentru aluat: Se pun formele de hârtie în tava pentru brioșe. Se amestecă separat făina cu praful de copt. Separat se bat ouăle cu zahărul. Se adaugă pe rând uleiul, laptele și vanilia, iar apoi făina cu praful de copt. Se pune câte o lingură din compoziție în forme și se dă la cuptor până ce trec testul cu scobitoarea. Cât sunt calde, le umplem cu dulceață de căpșuni.
Se lasă la răcit, iar când sunt răcite, deasupra se pune crema cu iaurt.
Crema de iaurt: Se lasă iaurtul timp de 3 ore la scurs într-o strecurătoare cu tifon. Se amestecă cu mierea și vanilia.
Mai simplu de atât nu se poate. Mai greu e să convingi copii să mănânce și blatul, nu doar crema.

marți, 5 martie 2013

Prăjitură de vanilie cu toping de banane caramelizate

De mult timp am vrut să fac o prăjitură cu banane. Așa că într-o zi m-am pus pe treabă. Am făcut un blat simplu de vanilie, iar deasupra am pus caramel cu banane.
Pentru blat:
Ingrediente:
2 căni făină, 3 ouă, 1/2 cană ulei, 1/2 cană lapte, 1/2 cană zahăr, 1 linguriță vanilie, 1 linguriță praf de copt
Preparare:
 Se amestecă făina cu praful de copt. Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul, laptele și vanilia. Se adaugă făina peste amestecul de ou. Se pune în tava tapetată cu hârtie de copt și se coace timp de 30-35 de minute.
Până se coace se face caramelul cu banane:
Ingrediente:
2 banane coapte, 75 grame unt, 1 cană zahăr
Preparare:
Într-o tigaie teflonată se pune untul cu zahărul. Se lasă să se topească, iar când amestecul devine lichid se adaugă bananele tăiate felii.
Se scoate prăjitura din cuptor și se pune caramelul deasupra.
Se lasă să se răcească bine.

vineri, 1 martie 2013

Brânză ricotta făcută în casă

 De mult timp fac brânză în casă din laptele în plus. În urmă cu ceva timp, pe când hoinăream pe net am descoperit aici faptul că brânza pe care o făceam eu se numește ricotta. Nu am cumpărat până acum brânza ricotta, și nici nu am de gând să cumpăr, acum că știu cum să o fac în casă.
Așadar,
Ingrediente:
2 litri lapte
o cană cu smântână
1/2 linguriță sare
2 linguri suc de lămâie
Preparare:
Se pune un tifon într-o strecurătoare (în cazul meu un prosop de bucătărie subțire).
Se pune la foc laptele cu smântâna și sarea, amestecând ca să nu se prindă de fundul oalei. Când e cald se adaugă zeama de lămâie și se dă în clocot și se formează cocoloașe de brânză.
Se toarnă în strecurătoare și se lasă la scurs timp de câteva minute, nu foarte mult pentru a nu se usca.
Se păstrează la frigider timp de două zile într-un recipient cu capac.